Skip to main content
v2026.11,858 entries · CC-BY 4.0
LAC HealthMedical Supply Distributor100,000+ medical supplies. 48-hour critical dispatch.Ships from 8 regional U.S. hubs. Net-30 terms for verified institutional accounts.Shop lac.us CodeCASRAIlac.us

Does Gauze Expire? What the Date on the Pack Means

Does gauze expire? What a printed date means, why some packs have none, and which FDA and CDC rules apply to sterile and non-sterile gauze.

Written and maintained by CASRAI Editorial Board

Last updated

Short answer: some gauze carries an expiration date and some does not. Where a manufacturer prints a date on sterile gauze, that date is the manufacturer’s statement about the pack, and for sterile gauze the thing it protects is sterility, not the cotton or synthetic fabric. A pack with no printed date is not necessarily defective, because FDA does not usually require shelf-life dating for sterility alone. This page explains how to read the date, what changes when the package is damaged, and which rules apply to which kind of gauze.

This page describes products and general use; it is not medical advice.

Who uses this: clinic and first-aid staff who stock gauze, buyers who receive it, and students learning how sterile supplies are labeled. For what gauze is and the common types, see what is gauze.

Does gauze expire?

It depends on the product and its labeling. Under FDA’s labeling guidance for medical devices, expiration dates, when a manufacturer uses them, “must reflect the time after final packaging” during which the device is fit for its intended use when stored and used per its labeling, and the manufacturer should hold stability test data supporting that interval. The same FDA page says that “shelf-life dating solely for package integrity and sterility is not usually required by FDA.” The practical result is that dating is largely a manufacturer decision for gauze, which is why the date, the period and even the presence of a date vary between products.

Nonresorbable gauze for external use is, in the federal regulation, “a sterile or nonsterile device intended for medical purposes” (21 CFR 878.4014). It is a Class I device under general controls and is exempt from premarket notification, so there is no single government-set shelf life for gauze to look up.

What the printed date means

The printed date is the manufacturer’s labeled limit for the product in its original, intact package stored as the labeling directs. It is a statement about the packaged product, not a rule that applies to every pack of gauze everywhere. The date is the thing to read first on the pack, the inner pouch or the carton, and the instructions for use (IFU) are the second thing, because they carry the storage conditions the date assumes.

Why some gauze has no date

FDA’s labeling page notes that dating is more clearly expected where a device component has a finite useful life, with batteries and diagnostic reagents as its examples. Gauze has no such component, and sterility-only dating is “not usually required.” A missing date on a pack therefore reflects a manufacturer’s labeling choice rather than a regulatory gap. For undated gauze, the manufacturer is the source for what its labeling says about shelf life for that product and lot, and the lot number is the identifier to quote when asking.

Sterile versus non-sterile gauze

Sterility is what a date on sterile gauze protects. Non-sterile gauze is not offered as sterile, so there is no sterility to lose. For non-sterile packs, the federal regulation and the FDA and CDC pages cited here set no expiry rule, so the printed date, if the pack has one, and the manufacturer’s labeling govern. For the purchasing side of this distinction, see sterile vs non-sterile purchasing.

Mixed kits need care. FDA states that the label of multi-device kits or packages containing a combination of sterile and nonsterile products “must not state or imply that all contents are sterile.” In a kit, treat each item by its own labeling instead of assuming the kit date or the kit’s sterile items describe every piece of gauze inside.

Two different rules that blogs often mix up

CDC’s disinfection and sterilization recommendations cover items that a healthcare facility sterilizes and packages itself. For those in-facility packs, CDC describes event-related sterility: packaged sterile items can be used indefinitely unless the packaging is compromised (Category IB). It also recommends evaluating packages before use for loss of integrity such as torn, wet or punctured packaging (Category II), and storing sterile items so the packaging is not compromised. Some facilities instead use time-related dating, and CDC notes that labels carry the sterilization date and, if applicable, an expiration date.

Those recommendations are about reprocessed items. They do not turn a manufacturer’s printed date on factory-sterilized gauze into an indefinite shelf life. For manufacturer-sterilized gauze, follow the manufacturer’s printed date and IFU. For the packaging science behind dates, see shelf life and packaging validation for medical devices.

Compromised packaging

CDC addresses damage directly. Its examples of lost integrity are torn, wet or punctured packaging, and it advises storing sterile items so packaging is not punctured or bent. Packaging damage is a separate question from the date: an in-date pack with a torn or wet wrapper is no longer in the condition the label describes. FDA’s labeling page also says users may need instructions on how to open a sterile package to avoid contaminating the device, so the IFU matters at the point of opening as well as in storage.

Decision table by situation

Situation What the sources say Who decides
Sterile gauze with a printed date FDA: when used, dates reflect the interval after final packaging during which the device is fit for use when stored and used per labeling. Manufacturer’s labeling
Sterile gauze with no printed date FDA: shelf-life dating solely for package integrity and sterility is not usually required. Manufacturer (ask in writing)
Package torn, wet or punctured CDC: evaluate packages before use for loss of integrity (torn, wet, punctured). Facility policy and the IFU
Gauze sterilized and packed in-facility CDC: event-related sterility lets intact packs be used indefinitely; time-related dating uses the label date. The facility’s own sterile-processing policy
Non-sterile gauze 21 CFR 878.4014 classes nonsterile gauze as a Class I device; the regulation sets no expiry. Printed date, if any, and manufacturer
Kit mixing sterile and non-sterile items FDA: the kit label must not state or imply that all contents are sterile. Each item’s own labeling

Facility stock checks

These habits follow from the sources above and from the stock-rotation approach in wound care supply wholesale buying, which covers shelf life at volume:

  • Inspect packs on receipt and at storage, looking for torn, wet or punctured packaging (CDC).
  • Store packs so they are not punctured or bent (CDC).
  • Record the lot number and any printed date, and keep the IFU or manufacturer answer for undated products (FDA labeling guidance).
  • Use earlier-dated stock first as a rotation practice, as covered in what is gauze.

The same date logic applies to other sterile supplies; the sibling page do syringes expire follows the same pattern, and the kit checklist items inside a first aid kit covers what else to check in a kit.

What to ask the manufacturer

  • Is this gauze labeled sterile, and by what method and in what package?
  • Does this product and lot carry an expiration date, and if not, does the manufacturer state a shelf life?
  • What storage conditions does the labeling assume?
  • If sold in a kit, which contents are sterile?

Common mistakes

  • Applying the CDC in-facility rule (indefinite use if intact) to factory-sterilized gauze that has a printed date.
  • Treating a missing date as proof the pack is defective, or as proof it never expires.
  • Repeating an unsourced “years” figure; no regulator sets a number for gauze, and the period comes from the manufacturer.
  • Assuming every item in a mixed kit is sterile.
  • Checking the date but not the wrapper.

FAQ

Do gauze pads expire?

They can, if the manufacturer prints an expiration date; the date reflects the labeled interval for the packaged product. Some gauze pads carry no date because FDA does not usually require dating for sterility alone. Check the pack and the IFU.

Can you use gauze past its date?

The printed date is the manufacturer’s labeled limit for the intact, correctly stored pack, and what happens after it is set by the manufacturer’s labeling and, in a facility, its written policy. CDC’s “indefinite” rule covers in-facility sterilized items with intact packaging, not manufacturer-dated gauze. The manufacturer can say what its labeling covers for a given product and lot.

Does non-sterile gauze expire?

The federal regulation for gauze (21 CFR 878.4014) sets no expiry for non-sterile gauze. The printed date, if there is one, and the manufacturer’s labeling apply.

Sources

Follow CASRAI

Research-administration guidance, standards updates and independent tool reviews.

Ask CASRAI · free to try

Ask about Does Gauze Expire? What the Date on the Pack Means

Ask your first 2 questions free below. Subscribers get 150 a day for $29 a month.

An AI assistant specialized in research administration. It cites the sources behind every answer, labels web answers and says when it can't answer.

Answers draw on CASRAI's guides and dictionary plus the federal and funder documents we index: Federal Register, Grants.gov, Regulations.gov and UKRI.

Works on this site and inside Claude, Cursor and the AI tools you already use.

Everything CASRAI publishes — this page, the dictionary, the guides and the news — stays free to read, with no account and no card.

Referenced across the research world

University of Cambridge logoColumbia University logoCrossref logoUniversity of Edinburgh logoHarvard University logoUniversity of Oxford logoPrinceton University logoStanford School of Medicine logoUniversity College London logoORCID logoUniversity of Cambridge logoColumbia University logoCrossref logoUniversity of Edinburgh logoHarvard University logoUniversity of Oxford logoPrinceton University logoStanford School of Medicine logoUniversity College London logoORCID logo
  • University of Cambridge logo
  • Columbia University logo
  • Crossref logo
  • University of Edinburgh logo
  • Harvard University logo
  • University of Oxford logo
  • Princeton University logo
  • Stanford School of Medicine logo
  • University College London logo
  • ORCID logo

View CASRAI adoption →